Számít, hogy mire számíthat!

2020.08.07.

2020 őszétől közvetlenül értékelhetjük az egészségügyi ellátást

Budapest, 2020. augusztus 7.

Betegelégedettséget mérő portált tesztel 8 szakrendelőben a Jobbulást! Alapítvány. Őszre az ország bármely közfinanszírozott kórházában és szakrendelőjében történő ellátást értékelhetik majd a páciensek. Az Alapítvány jelenleg még próbaüzemben működtetett rendszere nyilvánosan, strukturált keretek között ad teret a visszajelzéseknek, így mérhető és összehasonlítható adatok állnak majd az intézmények és a döntéshozók rendelkezésére.

Alulról jövő kezdeményezésekkel is lehet változásokat elérni és fejleszteni az egészségügyi ellátást – vallja a Jobbulást! Alapítvány. A páciensek nyilvános visszacsatolásának számos pozitív hozadéka lehet. A közvetlenül az ellátottaktól érkező reakciók egyrészt rávilágíthatnak az intézményi szinten megoldható, de mindeddig rejtve maradt problémákra, a nagyobb léptékű kérdésekre pedig releváns adatokkal alátámasztva hívhatják fel a döntéshozók figyelmét.

A tesztelés július 20-án indult, az eddig eltelt időszak alatt közel 200, döntő többségében pozitív visszajelzést adtak a páciensek. A pilot időszakra önként jelentkezhettek az egészségügyi intézmények. Az eredmények és tapasztalatok összegzését követően idén ősszel lesz minden kórház és szakrendelő számára elérhető a szolgáltatás.
“Szeretnénk hangot adni a pácienseknek, ezáltal szemléletváltást előidézni az egészségügyben. Ma már mindennapos, hogy szállásfoglalás, vagy bármilyen vásárlás előtt az értékelések alapján tájékozódunk. Tudjuk, hogy a szolgáltatók számára fontosak a visszajelzések és ezek mentén tervezik fejlesztéseiket. Ezt a szemléletet szeretnénk meghonosítani az egészségügyben is” – foglalta össze hosszútávú elképzeléseiket dr. Pákó Judit, az Alapítvány kuratóriumának elnöke. “Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a pozitív értékelések is megjelenjenek, hiszen legtöbbször a negatív tapasztalatokból lesz hír. A partneri kommunikáció és a pozitív visszacsatolás viszont óriási motivációt jelent a gyakran kiégéssel küzdő dolgozóknak” – tette hozzá a szervezet vezetője.

A kezdeményezés nem áll meg a jó gyakorlatok és a problémák feltárásánál. A visszajelzések alapján szükségesnek tartott beavatkozásokhoz is támogatást nyújt majd a programban részt vevő kórházaknak és szakrendelőknek a Jobbulást! Alapítvány. Ennek részleteiről ősszel adnak majd bővebb tájékoztatást.

Jobbulást! Alapítvány

A 2018 óta működő alapítványt orvosok és egészségügyi menedzsmenttel foglalkozó szakemberek hozták létre. A magyar egészségügyben nap mint nap tapasztalható nehézségekre keresik a megoldásokat. Céljuk a lakosság és az egészségügyi dolgozók egészségi állapotának és az egészségügyi ellátás körülményeinek javítása. Az ellátórendszer hatékonyságának és betegközpontúságának növelése érdekében innovatív szolgáltatásokat fejlesztenek és együttműködéseket, új kommunikációs csatornákat alakítanak ki az egészségügyi rendszer szereplői között.

jobbulastalapitvany.hu
facebook.com/jobbulastalapitvany

További híreink: