Több kézfertőtlenítő lesz a kórházakban a fertőzések megelőzéséért

2018.05.03.

2018. május 3., csütörtök
Magyar Idők

A kórházi fertőzések megelőzéséért az Egészségügyi Világszervezet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és civilek összefogásával megnövelik a kézfertőtlenítők számát, elsőként az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben – jelentették be csütörtökön, az intézményben rendezett sajtótájékoztatón.

A kórtermekben mostantól a betegágyak végére is felszerelnek kézfertőtlenítőket, hogy közvetlenül az ellátás helyén gyorsabban és egyszerűbben tudjanak fertőtleníteni az orvosok és ápolók. A betegek számára pedig a mosdókba és a kórtermekbe került fali adagolók könnyítik meg a szappanos és fertőtlenítő kézmosást. A fejlesztést a Jobbulást! Alapítvány kétmillió forint értékű adományából valósítják meg, amelyet a WHO Kézhigiéné Világnap alkalmából adtak át a Korányi Intézetnek.

Horváth Ildikó, a kórház orvosigazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, elkötelezettek a fertőzések megelőzésben, ami társadalmi szinten is fontos ahhoz, hogy egy egészségesebb országban éljünk.

Szabó Enikő, az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárság főosztályvezetője azt mondta, évről évre felmérik a kézhigiéné aktuális állapotát, ami alapján Magyarország javuló tendenciát mutat, de így is van hova fejlődni. – Már a bölcsődétől kezdve arra kell szoktatni a gyerekeket, hogy rendszeresen mossanak kezet, így felnőttkorukra természetessé fog válni.

– Az idén 200 éve született Semmelweis Ignác fedezte fel, hogy a kézfertőtlenítéssel megakadályozhatók az orvosok kezén terjedő fertőzések a szülészeti osztályokon, ő adta a világnak ezt az egyszerű, mégis hatékony módszert – emlékeztetett Ledia Lazeri, a WHO Magyarországi Iroda vezetője. Mint mondta, a szepszis, vagyis a vérmérgezés – ami a WHO idei kongresszusának fókuszában volt – különösen nagy kockázatot jelent a várandós nők, az újszülöttek, az idősek és a krónikus betegek számára, de megfelelő kézhigiénés intézkedésekkel ez is megelőzhető.

Pákó Judit, a Jobbulást! Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Idők kérdésére válaszolva elmondta, a Semmelweis 200 – Tiszta kézzel a jobbulásért! kampányukra az ország bármelyik kórháza jelentkezhet, a beérkezés sorrendjében szeretnének mindegyiknek kézfertőtlenítőket, illetve a betegek tájékozottságát erősítő plakátokat adományozni.

https://magyaridok.hu/belfold/tobb-kezfertotlenito-lesz-a-korhazakban-a-fertozesek-megelozeseert-3060286/

További híreink: